از تولد ارسطو تا افلاطون
ارسطوی بزرگ، در سال 384 ق. م، در شهر استاگیرا در شمال یونان قدیم به دنیا آمد. پد ر او آقای نیکو ماخوس، طبیب کاخ پادشاه مقدونیه آن دوران بودبود. ارسطو بهنگامی که تقریبا هفده سال داشت برای تحصیل و جذب دانش، به شهر آتن رفت و در سال 368 ق.م، از اعضای آکادمی افلاطون گشت . در این محل، در بیست سال، بعبارتی تا هنگام مرگ افلاطون در 348 ق. م ماندگار شد. او بزرگترین و بهترین شاگرد افلاطون بود.
پس از درگذشت این استاد، آتن را ترک نمود و شعبه ای از آکادمی را در شهر آسوس در ناحیه ترود تاسیس نمود. در این شهر با هرمیاس، حاکم یکی از آن نواحی دیداری داشت و پس از مدتی با خواهرزاده او همسر شدند. در سال 343 ق.م، فیلیپ مقدونی، ارسطو را فرا خواند تا آموزش و پرورش پسرش اسکندر را که در آ ن زمان 13 سال داشت را ، انجام دهد.
ارسطو این دعوت را قبول کرد و به تربیت علمی و اخلاقی اسکندر، کمر بست. او با پذیرفتن این امر ، نقشی بسزایی در تاریخ جهان ایفا کرد؛ زیراکه بعد از چند سال، در سال 336ق.م، اسکندر بر پادشاه شد و به کشورگشایی پرداخت. در این دوره، ارسطو مقدونیه را ترک نمود و به آتن برگشت.در آتن او به آکادمی افلاطون برنگشت، بلکه دانشگاه تازه ای به سبک آکادمی استاد گرانبهایش بنا نهاد که به نام ناحیه ای که در آنجا تاسیس کرد، لوکیوم نام گرفت.
لوکیوم دانشگاهی بود علمی، با کتابخانه و دبیرکه در آن درس ها به طور منظم تدریس می شد. در لوکیوم، متفکران و محققان به روش پیشرفته ای به مطالعات خود می پرداختند.
خود شخص ارسطو در این محل، به تدریس و ارائه نظریات خود می پرداخت. غالب آثاری که از ارسطو باقی مانده است، یادداشت هایی است که شاگردانش از سخنان او بر می داشتند. او اخلاقی داشت که در هنگام تدریس قدم بزند و به همین خاطر، فلسفه وی به فلسفه مشاء، یعنی فلسفه بسیار راه رونده، مشهور شد.
بعد از اسکندر
اسکندر در سال 323 ق.م در از دنیا رفت و به دلیل بدبینی بسیاری که علیه اسکندر در کشور یونان و بخصوص آتن وجود داشت، ارسطو متهم شد که با اقدامات و جنگ افروزی های شاگردش موافق بوده و اسکندر را تحت سلطه ی خود قرار داده است.
به همین خاطر، ارسطو آتن را راه ا کرد و به خالکیس، واقع در اوبوئیا مهاجرت کرد و در آن جا در زمین مادری خود ساکن شد. ارسطو زمان کوتاهی بعد آن، در سال 322ق.م ( یعنی یکسال بعد مهاجرت) بخاطر بیماری درگذشت.
ارسطو یکی از بزرگترین فیلسوف های دنیاست که در حوضه تمامی مسائل مهم و موضوعات اصلی فکری و فلسفی، نظریات زیاد و بی همتایی ارائه کرده است. از فیزیک ومنطق گرفته تا اخلاق و سیاست و تراژدی و نجوم.
بیانات او عالی الخصوص ، مابعدالطبیعه و منطقش،در کل قرون وسطی حاکم بر مکاتب فکری اروپا و کلیساها بود و پس از آن نیز افکارش زمینه ای شد برای رنسانس علمی و فرهنگی. در فلسفه اسلامی هم نقش او بیش از دیگر فلاسفه یونان است. بیشتر فلاسفه اسلامی مانند فارابی و ابن سینا پیرو او بودند و به همین خاطر، به مکتب مشاء تعلق دارند. آن ها عمدتا به شرح و تفصیل آراء منطقی و فلسفی او پرداختند.
0’XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR’Z
لایک